Samler et køkken stadig familien?

04 maj 2020
anders_lundtang_hansen

I gamle dage var der jo en skarp opdeling mellem køkken og opholdsrum og specielt der, hvor man indtog maden.

Der var absolut ingen grund til, at man så, hvordan maden blev lavet, og man ville egentlig kun se maden, når den var klar til at blive serveret og indtaget – og dette blev jo så gjort af tjenestefolk, mens man som vært underholdt ens gæster.

Senere blev dette besværliggjort, når man så som vært skulle stå i et separat køkken, mens man forsøgte at konversere med gæsterne. Køkkenet var til at lave mad i, her skulle man ikke opholde sig mere end nødvendigt.

Men det ændrede sig jo med tiden, når man i overført betydning og direkte fjernede væggen mellem opholdsrummet og køkkenet: nu skulle man være sammen om at lave mad, og der skulle være plads til, at alle kunne være med til dette.

Man fik ligefrem hele køkkenøer, og man talte om køkken-alrum, og det gjorde ikke noget, hvis man kom fra bryggerset og direkte ind i køkkenet – faktisk blev man som kender af familien opfordret til at tage denne vej.

Nu blev køkkenet faktisk det sted, hvor man mødtes og talte sammen, og selv med gæsterne kunne man finde på at spise maden i køkkenet, da det var mindre formelt end at skulle servere maden et andet sted.

Så kunne man senere trække sig tilbage til mere blødere gemakker.

Men samler køkkenet stadig familien på samme måde sammen med gæsterne?

Ja, det er vores påstand, at køkkenet bestemt ikke har mistet sin betydning for at samle folk, og man kan da også ligefrem tale om, at køkkenet måske er blevet endnu vigtigere med tiden, da det ofte er det rum, som man tager udgangspunkt i, når man skal se på bolig.

At skaffe sig et helt nyt køkken kan også forny ens hjem på en helt ny måde.

Flere nyheder